NOVICE

Združeni za varnejšo in bolj zdravo skupnost

Sodelovanje podjetja Avto Krka, RKS OZ Brežice in Policijske postaje Brežice

Na dogodku, 7. 5. 2024, ki je potekal v sklopu meseca krvodajalstva z Avto Krko, v prostorih poslovalnice Avto Krka, na naslovu Cesta svobode 31a, v Brežicah smo združili moči Avto Krka, Rdeči križ Slovenije Območna zbornica Brežice ter Policijska postaja Brežice. Na dogodku smo izobraževali in ozaveščali o pomembnih vidikih varnosti in zdravja v naši skupnosti. Z dogodkom pa smo želeli še bolj spodbuditi zaposlene, partnerje in širšo skupnost k sodelovanju in darovanju krvi, s čimer bomo skupaj reševali življenja in gradili bolj humano in sočutno družbo saj enostavna gesta darovanja krvi lahko reši življenje in pusti trajen pozitiven pečat v skupnosti.

Obiskovalci dogodka so imeli priložnost preveriti svojo krvno skupino. S pomočjo dijakov iz Strokovno izobraževalnega centra Brežice, pod mentorstvom Sanje Hriberšek Kovačič, se naučiti tehnike oživljanja z defibrilatorjem ter preizkusiti “pijana očala”, ki simulirajo učinke utrujenosti ter alkohola na naše sposobnosti. S tem smo želeli poudariti pomen preventive in pravilnega odziva v kritičnih situacijah.


Na dogodku je bila organizirana tudi tiskovna konferenca.

Aleš Lorber, pomočnik načelnika Policijske postaje Brežice je opozoril kako pomembna je tehnična izpravnost vozila in, da je pred odhodom na počitnice ali daljšo pot priporočljivo preveriti delovanje avtomobila. Pove tudi, da alkohol predstavlja velik problem v Sloveniji, saj se po skupni porabi alkohola na prebivalca uvrščamo na 5. mesto v Evropski uniji. Dodaja: »43% prebivalcev, starih med 25 in 64 let, pije visoko tvegano. V prometnih nesrečah je pri 10% voznikov prisoten alkohol, vsako četrto smrtno žrtev na slovenskih cestah pa povzroči pijan voznik.«

Če niste prepričani ali je vaše vozilo tehnično brezhibno, ste vabljeni, da obiščete katero koli izmed 31 poslovalnic tehničnih pregledov Avto Krka  in opravite brezplačen preventivni tehnični pregled vozila, če je seveda do poteka registracije oz. tehničnega pregleda več kot 30 dni.

Posebno pozornost smo na dogodku namenili tudi ozaveščanju o krvodajalstvu, saj je vsaka kapljica krvi lahko ključ do rešitve za nekoga v stiski.

»Ponosni smo, da izpolnjujemo zavezo, ki smo jo obljubili in podpisali pred dvema letoma. Kot pravi naš slogan “Avto Krka – Točka varnosti na vaših poteh” želimo poudariti, da darovanje krvi ni le humanitarno dejanje, temveč tudi ključni del zagotavljanja varnosti in blaginje v naši skupnosti. Vsaka kapljica krvi, ki jo darujemo, lahko reši življenje in zagotovi varnejše poti za vse nas. Še bolj v ponos pa nam je, da se število krvodajalcev v Skupini Avto Krka povečuje z vsako novo krvodajalsko akcijo, ker se zavedamo, da lahko vsak zdrav posameznik s tem humanim dejanjem prispeva k rešitvi marsikaterega življenja. Veseli smo, da je temu tako saj je podjetje z veliko krvodajalci – zdravo podjetje.« pove Tatjana Verstovšek, članica uprave Avto Krka. Doda še, da so na prvem predstavitvenem dogodku, ki so ga imeli v Mariboru, lani v maju, obljubili, da bodo svojim zaposlenim, ki so krvodajalci namenili dva prosta dneva. Od letos naprej je podjetje Avto Krka eno izmed redkih v Sloveniji, ki svojim zaposlenim slednje tudi omogoča.

»Z darovanjem krvi krvodajalci omogočate sodobno zdravljenje s krvjo. Preprosto povedano, krvi ni mogoče umetno narediti. Zato so bolniki, ki sami ne zmorejo tvoriti krvi in njenih sestavin, v celoti odvisni od krvodajalcev. Brez darovane krvi je ogroženo njihovo zdravje in pogosto tudi življenje. V Sloveniji potrebujemo letno 85.000 enot krvi, to pomeni, da za potrebe zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo potrebujemo odziv 350 do 400 krvodajalk in krvodajalcev na darovanje krvi vsak delovni dan oziroma minimalno 1.800 krvodajalcev na teden.« pove Boštjan Novak, strokovni sodelavec za krvodajalstvo pri RKS in doda: »Slovenija je visoko nad evropskim povprečjem po odzivanju mladih na poziv za prvo darovanje krvi, saj se nanj vsako leto odzove od 8 do 10 odstotkov novih mladih krvodajalcev. Lani, na primer, je bil ta delež 8,8 odstotka. To je krepko nad povprečjem Evropske unije, ki je od 4 do 5 odstotkov. S tem ohranjamo nacionalno tradicijo prostovoljnega darovanja krvi, pomlajujemo krvodajalsko populacijo in skrbimo, da v prihodnosti ne bo zmanjkalo krvodajalcev.«

Martina Živič, predsednica RKS OZ Brežice pove da, je krvodajalstvo ena od temeljnih nalog RK, seveda pa ni edina. Ukvarjajo se tudi s poučevanjem in izvedbo tečajev prve pomoči, organizacijo pomoči tistim, ki jo potrebujejo, izvajajo programe letovanja otrok in starostnikov, ipd. V sklopu tedna Rdečega križa Slovenije, ki je od 8. do 15. maja, bodo v 56 Območnih združenjih Rdečega križa, potekale različne delavnice, kot npr. sprejemi mladih članov Rdečega križa, podeljevanja priznanj zaslužnim prostovoljcem, srečanja starostnikov, razne humanitarne prireditve in razstave, dnevi odprtih vrat, postavitev stojnic z meritvami krvnega sladkorja, holesterola in tlaka, prikazi dejavnosti in še in še.

S takšnimi iniciativami si prizadevamo za gradnjo bolj varne, zdrave in povezane skupnosti ter spodbujamo trajnostno skrb za dobrobit vseh njenih članov.

Zahvaljujemo se vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in vsem obiskovalcem, ki so prispevali k uspehu današnjega dogodka.

Hkrati je to tudi povabilo in spodbuda k družbeni odgovornosti vsem ostalim gospodarskim družbam, da se nam pridružite pri podpori te pomembne humanitarne dejavnosti.

Dostopnost
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z našo Politiko piškotkov.
Nastavitve Sprejmi