Homologacijski list

Kako izgleda homologacijski list?

Homologacijski list vsebuje vse pomembne informacije o vozilu.

Poleg identifikacijskih podatkov vsebuje tudi oceno tehničnega stanja vozila, kjer so pregledane najpomembnejše kontrolne točke vozila in njihova skladnost s predpisi.

Kako poteka homologacija?

Postopek homologacije se razlikuje glede na to, ali gre zgolj za identifikacijo in oceno tehničnega stanja vozila, ali pa gre za predelavo vozila.

Rok za prijavo neke predelave oziroma spremembe na avtomobilu, je 15 dni.

  • Identifikacija vozila
  • Ocena tehničnega stanja motornega vozila
  • Pregled predelav na vozilu
  • Pregled vgradnje homologirane vlečne naprave

Koliko stane homologacija?

Cena homologacije je odvisna od količine predelav, ki jih nameravamo homologirati. Vsake predelave ni potrebno homologirati posebej, ampak lahko vozilo pripeljemo na homologacijo z več predelavami hkrati.

Cene najpogostejših postopkov:

Vrsta postopka Cena z DDV
Identifikacija motornega vozila 76,86 €
Identifikacija in ocena tehničnega stanja motornega vozila 102,48 €
Identifikacija priklopnega vozila 56,82 €
Identifikacija in ocena tehničnega stanja priklopnega vozila 72,19 €
Pregled posameznih predelav na vozilu 35,00 €
Pregled vgradnje homologirane vlečne naprave 35,00 €
Izdaja dvojnika potrdila o skladnosti vozila 38,00 €

Cenik je veljaven od 1. 4. 2023.
Ob določenih postopkih se obračuna še administrativni strošek, ki ni vključen v ceno postopka.

Zavarovanja za brezskrbno vožnjo

Za vas bomo pridobili najugodnejšo ponudbo zavarovanja, za katerega se zanimate.

Oddajte povpraševanje

Preverjanje skladnosti vozila (homologacija)

Če ste ali imate namen uvoziti osebno vozilo iz tujine, lahko pri nas uredimo kontrolo skladnosti vozila z vsemi zakonskimi predpisi. Kontrola skladnosti vozila pa je potrebna tudi v primeru vseh predelav vozila, kot je na primer dodana vlečna kljuka, zatemnjena stekla ali sprememba barve karoserije.

Za vsa dodatna pojasnila, smo za vas pripravi obsežen članek “Kaj je Homologacija?“, kjer boste dobili odgovor na večino zastavljenih vprašanj.

Preverjanje skladnosti vozila (homologacija)

Pogosto zastavljena vprašanja

Koliko časa traja homologacija?

Za vozilo, ki ustreza vsem zahtevam, je postopek homologacije zelo preprost. Po identifikaciji in pregledu vozila se spremembe vpišejo v homologacijski kartonček. Če gre za vozilo uvoženo iz EU, morate plačati še davek na motorna vozila predno ga želite registrirati. Rok za prijavo neke predelave oziroma spremembe na avtomobilu, je 15 dni. To je zakonsko določen časovni rok, v katerem mora biti homologacija urejena. Ko avtomobil s predelavami pregledajo, vse spremembe vpišejo v homologacijski kartonček.

Kako dolgo je veljavna homologacija?

Izdano potrdilo o skladnosti nima časovne omejitve veljavnosti. Vse kontrole in pregledi, na katerih temelji homologacija morajo biti opravljeni v skladu z veljavnimi predpisi. Če je homologacija uspešna, potem je ta veljavna do sprejetja novih ali dopolnjenih sprememb. Homologacija se lahko zavrne v vseh primerih, ko pomeni vozilo resno nevarnost za cestni promet.

Kaj se zgodi, če predelave pravočasno ne javim kontrolnemu organu?

Kadar se odločite za predelavo vozila, je pomembno, da spremembo pravočasno javite kontrolnemu organu. Rok za prijavo neke predelave oziroma spremembe na vozilu je 15 dni. Če predelave ne vpišete v homologacijski kartonček, vas lahko policist kaznuje s plačilo globe.

Ali lahko na svoje vozilo namestim katere koli pnevmatike?

Odgovor je ne. Vsako vozilo ima v homologacijskem kartončku zapisane dimenzije, ki jih lahko lastnik vozila namesti na vozilo. Se pa dogaja, da bi zaradi bolj športnega izgleda ali cenejših pnevmatik želeli na vozilo namestiti pnevmatike dimenzij, ki niso zapisane v homologacijskem kartončku. Če se odločite za nakup pnevmatik dimenzij, ki niso zapisane v homologacijskem kartončku, potem jih je potrebno obvezno homologirati.

Kaj naj storim v primeru izgubljene homologacije?

Dvojnik potrdila o skladnosti lahko izda zgolj organizacija, v kateri je bilo izdano potrdilo o skladnosti. Če izdajatelj potrdila ne posluje več, lahko dvojnik potrdila izda trenutni zastopnik za določeno znamko vozila ali Agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

Vsi obrazci na enem mestu

Prenesite si obrazce in obiščite naše poslovne enote z že izpolnjeno dokumentacijo.

Dostopnost
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z našo Politiko piškotkov.
Nastavitve Sprejmi