Zakaj naj operem svoje vozilo v samopostrežni avtopralnici?
NASVETI

Zakaj in kako operem vozilo v samopostrežni avtopralnici?

Če želimo naše vozilo ohraniti v dobrem stanju, potem potrebuje redno nego in vzdrževanje. Zato je redno pranje in čiščenje vozila zelo pomembno, pri čemer imamo ogromno različnih možnosti. Lahko ga operemo doma, v avtomatski avtopralnici ali pa se odločimo za samopostrežno avtopralnico.

Zakaj naj operem svoje vozilo v samopostrežni avtopralnici?

Hiter tempo življenja je razlog, da se pogosto spopadamo s pomanjkanjem časa. In v vsej tej naglici pogosto zanemarimo tudi naše jeklene konjičke, ki si prav tako zaslužijo nekaj naše pozornosti. Pranje vozila v samopostrežni avtopralnici je v takšnih primerih idealna rešitev, saj nam ponuja ogromno prednosti.

1. Prihrani nam veliko časa

Pri pranju vozila v avtopralnici lahko prihranimo veliko časa, saj zanj ne potrebujemo nobenih priprav, izognemo se pospravljanju po pranju, sam postopek pranja pa je izjemno hiter in učinkovit. Običajno so programi dolgi okoli 8 minut, kar pomeni, da imamo sijoče vozilo zgolj v osmih minutah, če se odločimo za pranje v samopostrežni avtopralnici. Ta način pranja je zato posebej priročen za vse tiste, ki se pogosto spopadajo s pomanjkanjem časa, vendar si še vedno želijo imeti čisto vozilo.

2. Za pranje ne potrebujemo kupovati nobenih čistilnih sredstev

Pranje vozila doma zahteva kar nekaj priprave in čistilnih sredstev, če želimo, da je naše vozilo sijoče čisto. V samopostrežni avtopralnici so te skrbi popolnoma odveč, saj so vsa sredstva za zunanjo nego vozila na profesionalni ravni in so že vključena v določen program pranja. Potrebujemo le veliko dobre volje.

3. Prihrani nam nered pri pranju vozila doma

Če običajno peremo vozilo doma, potem vemo, da je po pranju okoli njega pravi nered. Da ne omenimo še ogromno odpadne vode, ki se zadržuje ob robu dvorišča ali nam celo zamaka vrt. V samopostrežni avtopralnici se vsa voda odteka v temu namenjene odtočne kanale, zato po pranju nimamo nobenega dodatnega dela s pospravljanjem. Vozilo operemo in se odpeljemo.

4. Kadarkoli lahko očistimo tudi notranjost vozila

Če med pranjem vozila ugotovimo, da je potreben tudi sesanja, potem tudi to lahko storimo v samopostrežni avtopralnici. Torej ni namenjena le pranju vozila, ampak tudi čiščenju njegove notranjosti, pri čemer so vsi pripomočki profesionalni in zato veliko bolj zmogljivejši.

5. Pranje je enostavno in udobno

Čeprav se mnogi izogibajo pranju vozila v samopostrežni avtopralnici zaradi strahu, da je celoten postopek zakompliciran, pa je v praksi ravno obratno. Pranje vozila je izjemno enostavno in zgolj v nekaj korakih imamo lahko čisto vozilo. Pri tem niso potrebne nobene posebne priprave, ne potrebujemo čistil in tudi ne nobenih posebnih pripomočkov.

6. Odlični rezultati pranja

Zaradi uporabe profesionalnih in kvalitetnih čistil in pripomočkov je pranje v samopostrežni avtopralnici temeljito in učinkovito. Na voljo so nam različni programi pranj, ki jih prilagodimo svojim potrebam. Z zmogljivimi razpršilnimi pištolami vozilo brez težav operemo tudi na težje dostopnih mestih, rezultati pranja pa so odlični in bistveno boljši kot pa če bi prali vozilo doma.

7. Pranje nam je vedno na voljo

Samopostrežne avtopralnice običajno obratujejo 24 ur na dan in vse dni v tednu. Na pranje vozila se ni potrebno naročati, ampak se lahko odločimo za pranje vozila kadar koli želimo. S samopostrežno avtopralnico postanejo izgovori o pomanjkanju časa zagotovo preteklost.

5

 

Ali veste koliko vas stane vaša registracija?

Izdelali smo preprost kalkulator vseh stroškov registracije, kjer si lahko okvirno ceno izračunate kar sami.

Kako operem avto v samopostrežni avtopralnici?

Pranje vozil v samopostrežnih avtopralnicah postaja vse bolj priljubljeno. Še vedno pa je veliko avtomobilskih navdušencev, ki se sprašujejo, kako oprati vozilo v samopostrežni avtopralnici. Poglejmo si osnovne korake, s katerimi lahko brez skrbi in zelo preprosto dosežemo sijoč videz vozila.

 1. Vozilo parkiramo na prosto pralno mesto – Če vidimo prosto pralno mesto v avtopralnici, potem je prvi korak, da vozilo parkiramo na sredino pralnega mesta. Na ta način bomo meli dovolj prostora za nemoteno gibanje okoli njega.
 2. Plačilo pranja – Pranje v samopostrežnih avtopralnicah plačamo s pomočjo žetonov, ki jih zamenjamo oziroma kupimo na posebnem avtomatu. V napravo na pralnem mestu nato vstavimo željeno količino žetonov, pri čemer je en žeton dovolj za 2 minuti in pol pranja. Izkušnje uporabnikov so, da za povprečno umazan avto porabimo 3 žetone.
 3. Seznanimo se z različnimi programi pranja – Samopostrežna avtopralnica nam običajno ponuja različne programe pranja. Zato najprej preverimo, katere nastavitve so nam na voljo in koliko časa bomo potrebovali za določeno nastavitev. Najpogosteje se uporabljajo pranje, voskanje in izpiranje. Na voljo je pa tudi krtačenje in predpranje podvozja, ki pa se priporočata le v zimskem času, oziroma krtačenje takrat, ko je vozilo res blatno ali poln mušic in druge umazanije.
 4. Obesimo talne preproge – Če imamo v vozilu pralne talne obloge, potem jih obesimo na posebno stojalo s kljukico. Na ta način jih bomo lahko brez težav oprali že med samim pranjem vozila.
 5. Izberemo program pranja – Najprej izberemo način pranja, s katerim s toplo vodo in dodanim čistilnim sredstvom v mikroprahu operemo vozilo. Z razpršilno pištolo naredimo celoten krog okoli vozila in temeljito odstranimo vso umazanijo. Pištolo držimo 10 do 20 cm od vozila in poskrbimo, da vozilo peremo od zgoraj navzdol in očistimo tudi težje dostopna mesta. Ne pozabimo na talne preproge. Za program pranja običajno porabimo polovico vplačanega časa.
 6. Izberemo program voskanja – Če se odločimo tudi za voskanje vozila, potem izberemo program voskanja. Iz razpršilne pištole bo pod visokim pritiskom pritekel vosek. Vosek nanašamo nekje 30 do 40 cm od avtomobila. Nanesemo ga na celotno karoserijo svojega vozila, od vrha navzdol, kar bo poskrbelo za sijoč videz, hkrati pa zaščitilo barvo pred umazanijo in soljo. Talnih preprog ne voskamo.
 7. Izberemo program izpiranja – Nato izberemo še program izpiranja z demineralizirano vodo in pod visokim pritiskom. Razpršilno pištolo držimo 50 cm od vozila in temeljito izperemo vozilo. Zopet izpiramo od zgoraj navzdol in naredimo krog okoli vozila. Za izpiranje običajno porabi tretjino vplačanega časa.
 8. Prebrišemo vozilo – Če smo izbrali nastavitev voskanja, potem brisanje odsvetujemo, saj s tem vosek le razmažemo in vozilo postane flekasto. Če pa voskanja nismo uporabili, potem vozilo lahko prebrišemo še s suho krpo, čeprav to v večini primerov ni potrebno.
Kako operem avto v samopostrežni avtopralnici?

Katere ostale storitev poleg pranja je še mogoče opraviti?

Prav je, da poleg pranja, svojemu vozilu privoščimo posebno nego. S tem mu povrnemo svež videz, še večji sijaj, vožnja pa postane še bolj udobna in prijetna. Dodana vrednost samopostrežne avtopralnice Avtokrka je tudi v tem, da nam poleg pranja nudi še druge storitve:

 • Sesanje – Z zmogljivimi sesalniki lahko v avtopralnici odstranimo najbolj trdovratno umazanijo v našem vozilu. Z njimi temeljito posesamo sedeže, tla, talne preproge in druge oblazinjene dele vozila.
 • Čistilo za sedeže – Za čiščenje sedežev uporabimo posebna čistila za odstranjevanje madežev. Z njimi bodo sedeži ponovno dobili svoj sijaj, v vozilo pa bomo vnesli popolnoma svež vonj.
 • Črnilo za gume – V samopostrežni avtopralnici nam je na voljo tudi črnilo za gume. S posebno razpršilno pištolo, ki je pod pritiskom, nanesemo na pnevmatike posebno črnilo. Z njim osvežimo izgled pnevmatik in poskrbimo za sijoč videz.
 • Kemično čiščenje – Med kemične vrste čiščenja sodi globinsko čiščenje vozila. V tem primeru se temeljito očisti celotna notranjost vozila (armaturna površina, sedeži, strop, vrata, predali, tla). S kemičnim čiščenjem odstranimo najbolj trdovratne madeži, bakterije in nevtraliziramo vonj. Če želimo poskrbeti za popoln užitek v vožnji, je priporočljivo, da ga opravimo enkrat letno.

Pogosta vprašanja

Ali je možno v samopostrežni avtopralnici oprati tudi tovorno vozilo?

V nekaterih samopostrežnih avtopralnicah je mogoče oprati tudi tovorna vozila. Vendar morajo imeti temu prilagojeno pralno mesto, ki omogoča pranje večjih vozil.

Kakšen je delovni čas samopostrežne avtopralnice?

Običajno imajo samopostrežne avtopralnice neomejen delovni čas. Torej so odprte 24 ur na dan, vse dni v tednu. Za obisk se nam ni potrebno naročati, ampak jo lahko uporabimo vedno, ko za to najdemo čas.

V katerih mestih lahko najdem Avto Krka samopostrežne avtopralnice?

Najspodobnejša AvtoKrka samopostrežna avtopralnica se nahaja v Slovenskih Konjicah. Od leta 2020 je na voljo v Obrtni coni KONUS vsem lastnikom jeklenih konjičkov, ki si želijo popolne nege za svojega jeklenega konjička.
Dostopnost
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z našo Politiko piškotkov.
Nastavitve Sprejmi