ZAVAROVANJA

Vse, kar morate vedeti o avtomobilskem zavarovanju

Nesreča nikoli ne počiva in podobno velja tudi na naših cestah. Za brezskrbno vožnjo vsi vozniki potrebujemo avtomobilsko zavarovanje, ki ga sklenemo ob nakupu osebnega vozila ali katerega koli drugega motornega vozila v cestnem prometu. Avtomobilsko zavarovanje je tudi pogoj, da vozilo vsako leto "registriramo".

Da sploh lahko uporabljamo vozilo v cestnem prometu, moramo za vozilo skleniti osnovno oziroma obvezno avtomobilsko zavarovanje. Brez njega ne moremo podaljšati registracije vozila. Poleg tega pa nam je na voljo še kasko zavarovanje, s katerim zavarujemo škodo na svojem vozilu.

Obvezno oziroma osnovno avtomobilsko zavarovanje

Po zakonu o obveznih zavarovanjih moramo vsi lastniki motornih vozil skleniti osnovno oziroma obvezno avtomobilsko zavarovanje. Gre za zavarovanje pred odgovornostjo za povzročeno škodo, ki smo jo povzročili drugim udeležencem zaradi uporabe motornega vozila. Krajše ga imenujemo tudi zavarovanje avtomobilske odgovornosti ali AO.

Osnovno avtomobilsko zavarovanje velja tudi v tujini, vendar moramo ob sklenitvi zavarovanja z doplačilom pridobiti tudi Mednarodno karto za zavarovanje motornega vozila oziroma zeleno karto.

Kaj vključuje osnovno avtomobilsko zavarovanje?

Osnovno avtomobilsko zavarovanje nas ščiti pred morebitnimi finančnimi posledicami prometne nesreče. Če s svojim vozilom povzročimo prometno nesrečo in je nastala materialna škoda na vozilu, hiši in ograji, ali je prišlo do telesnih poškodb, se v tem primeru nastala škoda krije z naslova osnovnega avtomobilskega zavarovanja.

Zavarovalnica, pri kateri imamo sklenjeno osnovno zavarovanje, bo drugim udeležencem povrnila z zakonom predpisane najnižje zavarovalne vsote za:

  • nematerialno škodo (smrt, telesne poškodbe, prizadeto zdravje) v višini do 5.240.000 EUR,
  • materialno škodo (uničene in poškodovane stvari) v višini do 1.050.000 EUR.

Z doplačilom lahko sklenemo zavarovanje tudi za višje zavarovalne vsote.

Z Avto Krko do najugodnejšega zavarovanja!

Pri nas lahko izbirate med vsemi večjimi zavarovalnicami, zato lahko ponudbo prilagodimo tako, da bo za Vas najprimernejša in najugodnejša.

Kaj je AO+?

Na podlagi zavarovanja avtomobilske odgovornosti, kot voznik vozila nismo upravičen do odškodnine za morebitne telesne poškodbe, tako kot so na primer ostali potniki v vozilu. Če želimo, da smo zavarovani, potem moramo skleniti zavarovanje AO+ oziroma zavarovanje voznika za telesne poškodbe.

Kaj je AO+?

Kdaj ga moramo podaljšati?

Obvezno avtomobilsko zavarovanje moramo imeti sklenjeno za vsako vozilo, ki je v uporabi. Zato ga moramo podaljšati preden nam poteče. Običajno ga sklenemo za obdobje enega leta in ga podaljšamo preden vozilu podaljšamo registracijo. Brez sklenjenega zavarovanja registracije vozila ne moremo podaljšati.

Kaj je najcenejše avtomobilsko zavarovanje?

Cena avtomobilskega zavarovanja je odvisna od vrste vozila, moči motorja (kW) in premijskega razreda. Za osebno vozilo z močjo motorja 66 kW bomo plačali manjšo premijo kot pa na primer za osebno vozilo z močjo motorja 103 kW.

Izračun premije avtomobilskega zavarovanja temelji na sistemu bonus – malus. Ta vpliva na višino plačane premije tako, da smo vozniki razvrščeni v premijske razrede. Prvo leto, ko sklenemo zavarovanje, smo tako uvrščeni v najvišji premijski razred. To pomeni, da moramo plačati 100 % premijo in smo brez bonusa.

Z vsakim letom zavarovanja napredujemo v naslednji premijski razred, kar predstavlja določen % bonusa. Vendar pozor, napredovanje je mogoče le v primeru, ko v zavarovalnem letu nismo imeli nobenega škodnega dogodka. Na ta način lahko napredujemo do premijskega razreda, s katerim pridobimo tudi do 50 % bonus pri plačilu premije.

Če smo povzročili prometno nesrečo z materialno ali nematerialno škodo, potem “pademo” v premijski razred, kar pomeni izgubo določenega % bonusa.

car model,calculator and coins on white table

 

Kasko zavarovanje

Vsi vozniki pa se lahko odločimo tudi za kasko zavarovanje, ki pa za razliko od osnovnega avtomobilskega zavarovanja, ni obvezno. Kasko zavarovanje nam pride prav v primeru škode na svojem vozilu, za katero smo odgovorni sami ali pa je posledica dogodkov, na katere nimamo vpliva.

Kaj vključuje kasko zavarovanje?

Tako, kot je možnih ogromno neprijetnih situacij, ki se lahko zgodijo vozilu, imamo pri kasko zavarovanju različne možnosti kritja zavarovalne škode. V kolikšni meri bomo zavarovali svoje vozilo je odvisno od naših voznih sposobnosti, sloga vožnje, verjetnosti nepredvidljivih situacij in še mnogo drugega.

V praksi nam zavarovalnice ponujajo različne pakete kasko zavarovanj, zato jih moramo dobro preveriti, saj se lahko med seboj zelo razlikujejo. Med najpogostejšimi sta polni in osnovni kasko.

Polno kasko zavarovanje

Polno kasko zavarovanje nam nudi največji obseg kritja, pri čemer lahko nevarnosti razdelimo v tri skupine:

  • v prometu in mirovanju: prometna nesreča, trčenje, padec ledenih sveč, zdrs vozila;
  • zaradi posebnih dogodkov: padec zračnega vozila, pomoč poškodovanim osebam, naravne nesreče;
  • posledica dejanj tretjih oseb: objestno delovanje, poškodovanje vozila, vlom v vozilo, kraja.

Polni kasko lahko tudi že vključuje dodatno zavarovanje delnega kaska za stekla, ogledala, parkirišče, divjad, svetlobna telesa in domače živali.

Osnovno kasko zavarovanje

Osnovno kasko zavarovanje zajema osnovna zavarovalna kritja ostala kritja pa dodajamo po želji. Od polnega kaska se razlikuje ravno v tem, da je mogoče nekatere nevarnosti zavarovati samostojno. To so požarne nevarnosti in naravne nesreče, živali, steklo, parkirišče, zunanja svetlobna telesa in ogledala ter kraja. Nekatere od njih je mogoče skleniti popolnoma samostojno.

Na ta način si oblikujemo paket po izbiri in je primeren takrat, ko želimo vozilo zavarovati le v primeru določene nevarnosti (na primer toče), ostale pa za nas niso tako pomembne. Je pa na tem mestu potrebno upoštevati tudi to, da v primeru, ko nam vozilo poškodujejo na parkirišču in imamo sklenjeno le osnovni kasko brez delnega kaska za parkirišče, nismo upravičeni do kritja za nastalo škodo.

Kaj vključuje kasko zavarovanje?
kasko zavarovanje
polno kasko zavarovanje

Do kdaj se splača imeti kasko zavarovanje?

Kadar se odločimo za nakup novega vozila, takrat običajno ni dileme o tem, ali skleniti kasko zavarovanje ali ne. Če pa smo lastnik starejšega vozila, je takšno vprašanje povsem na mestu.

Kadar gre za starejše vozilo se moramo zavedati, da se lahko razglasi totalna škoda že v primeru, ko popravilo iz ekonomskih razlogov ni upravičeno. Razlog za to je v nizki dejanski vrednosti vozila, pri plačilu premije pa se upošteva cena novega vozila.

Ko se torej naša zavarovalna premija za kasko zavarovanje približa vrednosti vozila, ga lahko opustimo. V takšnih primerih je bolje, da se odločimo za sklenitev delnega kaska.

Koliko stane kasko zavarovanje?

Cena kasko zavarovanja je v največji meri odvisna od cene novega vozila in tako imenovane franšize. To pomeni, da moramo del nastale škode poravnati sami, če je ta manjša ali enaka franšiznemu znesku. Pri sklenitvi kasko zavarovanja lahko izbiramo med dvema vrstama franšiz:

Franšiza, ki je odvisna od nove nabavne vrednosti vozila

Ta je izražena v odstotkih, kar pomeni, da dražje kot je naše vozilo, večja bo naša soudeležba pri škodi. V nekaterih primerih je franšiza lahko zelo visoka, pri manjših škodah pa se lahko zgodi, da nam zaradi franšize zavarovalnica sploh ne krije škode.

Franšiza, ki je odvisna od nastale škode

Ta je pogostejša pri lastnikih starejših vozil, ki se odločijo za kombinacije delnega kaska. 

Podobno kot pri obveznemu avtomobilskemu zavarovanju, lahko tudi v primeru kasko zavarovanja pridobimo premijske razrede. Z najvišjim premijskim razredom si tako lahko pridobimo do 50 % popusta na zavarovalno premijo.

Avto Krka je za vas primerjala Zavarovalnice

Dostopnost
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z našo Politiko piškotkov.
Nastavitve Sprejmi