PREGLEDI IN REGISTRACIJE

Preizkusne tablice

Preizkusne tablice lahko že na prvi pogled prepoznamo po značilni kratici PR (»Preizkušnja«) v rdečem pokončnem traku. Toda, ali ste se ob tem tudi kdaj vprašali, v kakšnih primerih nam preizkusna tablica lahko pride prav in kakšni so postopki za njeno pridobitev.

Kdaj potrebujemo preizkusne tablice?

Kadar se želimo na primer iz Ljubljane pripeljati v Maribor in nimamo registriranega vozila, lahko zahtevamo potrdilo za preizkusno vožnjo oziroma preizkusne tablice. Marsikdo pa se na tem mestu vpraša, v katerih konkretnih primerih nam preizkusne tablice pridejo prav in zakaj bi jih sploh potrebovali za vožnjo iz Ljubljane v Maribor.

Preizkusne tablice lahko zaprosimo:

 • za nova, predelana in popravljena vozila, s katerimi se na javnih cestah opravlja preizkus njihovih voznih lastnosti;
 • za vozila, ki jih želimo prepeljati od proizvodnega podjetja do skladišča ali trgovskega podjetja;
 • za vozila, ki jih peljemo na tehnični ali strokovni pregled ali na sejem zaradi prodaje;
 • za vozila, ki jih želimo pripeljati od kraja prevzema do registracije;
 • za vozila, ki jih želimo pripeljati iz kraja, v katerem so bile registrske tablice oddane, odvzete ali uničene, do kraja, v katerem bomo dobili nove tablice.

Seveda ni odveč poudariti, da mora biti takšno vozilo tudi tehnično brezhibno za udeležbo v cestnem prometu.

Ali veste koliko vas stane vaša registracija?

Izdelali smo preprost kalkulator vseh stroškov registracije, kjer si lahko okvirno ceno izračunate kar sami.

Koliko časa so veljavne preizkusne tablice?

Preizkusne tablice se izdajajo izključno na prošnjo lastnika motornega vozila in imajo lahko krajši ali daljši rok veljavnosti.

Samolepilne preizkusne tablice so veljavne največ pet dni, po tem pa nam tablice ne veljajo več in moramo vozilo registrirati ali pa odjaviti iz prometa. V določenih primerih pa imajo preizkusne tablice rok veljavnosti lahko tudi eno leto – v tem primeru so tablice kovinske.

Kje lahko kupim preizkusne tablice in koliko stanejo?

Preizkusne tablice lahko kupimo pri enem od pooblaščenih izvajalcev tehničnih pregledov ali pa v avtohišah. Potrdilo za preizkusno vožnjo in preizkusne tablice izda registracijska enota, na območju katere se bo pričela vožnja vozila.

Preizkusne tablice stanejo približno od 40 do 60 EUR, odvisno od tega, za koliko dni jih vzamemo. Če jih vzamemo za 3 dni, nas bo to prišlo okoli 40 EUR, sicer pa nekoliko več. V to ceno so všteti tudi zavarovanje avtomobilske odgovornosti in vsi stroški izdaje preizkusnih tablic.

Kje lahko kupim preizkusne tablice in koliko stanejo?

Kaj potrebujemo ob dvigu preizkusnih tablic?

Postopek pridobitve preizkusnih tablic je zelo preprost, vendar le, če imamo s seboj vso potrebno dokumentacijo. Zato se pred tem temeljito prepričajmo, kaj natančno potrebujemo, da bo naša vloga odobrena.

S tega vidika nikakor ne smemo pozabiti na:

 • vlogo za preizkusne tablice, ki je na voljo na predpisanem obrazcu,
 • dokaz o izvoru in lastnini vozila, kot je na primer račun ali kupoprodajna pogodba,
 • odjavljeno prometno dovoljenje v primeru, ko gre za rabljeno vozilo,
 • polico zavarovanje avtomobilske odgovornosti,
 • izjavo voznika ali serviserja, da je vozilo tehnično brezhibno,
 • osebni dokument za fizične osebe,
 • pisno pooblastilo lastnika vozila v primeru, da niste lastnik vozila,
 • obvestilo AJPES-a o razvrstitvi po dejavnosti in žig za pravne osebe.

Ali obstaja zavarovanje preizkusnih tablic?

Za dvig preizkusnih tablic moramo skleniti posebno polico za preizkusne tablice. 

Zavarovanje sklenemo le za obdobje preizkusnih tablic in nam zagotavlja zavarovalno kritje v primeru povzročitve prometne nesreče.

Ali obstaja zavarovanje preizkusnih tablic?

Kako prepoznam preizkusno tablico?

Preizkusna tablica je pravokotne in podolgovate oblike. Tiste, s krajšim rokom veljavnosti so samolepilne, letne registrske tablice pa so kovinske. Na levi strani je oznaka registracijskega območja (LJ, MB, KR,…), kjer je bila preizkusna tablica izdana. Večji desni del tablice je namenjen oznakam, ki jih sestavljata dve črki, pomišljaj in tri številke. Med oznako registracijskega območja in označbami je rdeč pokončen trak, v katerem je kratica PR (»Preizkušnja«) v navpičnem zaporedju.

Ali obstajajo letne preizkusne tablice?

Da. Za letne preizkusne tablice lahko zaprosijo vsi pooblaščeni posamezniki in podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo vozil. Ti lahko pridobijo dovoljenje tudi za daljšo dobo uporabe preizkusnih tablice. V tem primeru so preizkusne tablice kovinske in jih je mogoče uporabiti le pri tehnično brezhibnih neregistriranih vozilih za potrebe preizkusnih voženj svojih potencialnih kupcev. Tovrstne preizkusne tablice veljajo eno leto in jih je mogoče podaljšati.

Pogosta vprašanja

Kakšne so kazni v kolikor se predolgo vozim s preizkusnimi tablicami?

V treh dneh po poteku veljavnosti preizkusnih tablic moramo zaprositi za novo prometno dovoljenje, tablice pa se vrnejo. Če tega ne storimo, se smatra kot da se vozimo z neregistriranim vozilom. Če smo fizična oseba, nas doletijo kazni v višini 500,00 EUR, za pravne osebe pa so globe še višje, in sicer 5.000,00 EUR.

Za katera motorna vozila se lahko izdajo preizkusne tablice?

Preizkusne tablice se izdajajo za vsa neregistrirana motorna vozila, ki so nova, predelana in popravljena, in z njimi opravljamo preizkusne vožnje. Prav tako se izdajajo za vsa vozila, ki so na poti do prodajnih podjetij, servisov, tehničnih pregledov ali sejmov z namenom njihove prodaje. Preizkusne tablice se izdajajo tudi za vsa vozila, s katerimi potujemo iz kraja, kjer so bile registrske tablice odvzete, oddane ali pogrešane, do kraja, kjer bomo dobili nove registrske tablice.
Dostopnost
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z našo Politiko piškotkov.
Nastavitve Sprejmi