PREGLEDI IN REGISTRACIJE

Obvezna oprema v zimskem času

Čeprav so zime v zadnjem času zelo mile, pa moramo v zimskem času poskrbeti tudi za zimsko opremo vozila. Ta je po zakonu obvezna za skoraj celo Slovenijo od 15.11. do 15.03.. Zimsko opremo pa moramo imet tudi pred in po tem obdobju, če so na cesti zimske razmere.

Kaj je obvezna oprema osebnega vozila v zimskem času?

V zimsko opremo spadajo 4 zimske pnevmatike in zimske verige oziroma njim enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Če nimamo ustrezne opreme, nas lahko doleti denarna kazen v višini 40 EUR, v primeru, da delamo zastoj, pa so kazni še višje.

Kakšne morajo biti zimske pnevmatike?

Zavedati se moramo, da nam le ustrezne zimske pnevmatike omogočajo varno vožnjo na spolzkem cestišču v primeru zimskih razmer. Zato je še kako pomembno, kakšne so zimske pnevmatike na našem avtomobilu. Poleg primernih dimenzij, ki morajo ustrezati dimenzijam platišča, je pomembno, da:

  • morajo imeti na boku oznako M+S, M.S ali M&S ter snežinko;
  • globina njihovega profila pa mora biti minimalno 3 mm in se meri v glavnih kanalih profila pnevmatike.
Kakšne morajo biti zimske pnevmatike?

Ali veste koliko vas stane vaša registracija?

Izdelali smo preprost kalkulator vseh stroškov registracije, kjer si lahko okvirno ceno izračunate kar sami.

Kakšne zimske verige potrebujemo za letne pnevmatike?

Če bomo v zimskem obdobju uporabljali zimske verige, moramo biti pozorni predvsem na dva dejavnika. Da imamo na avtomobilu 4 letne pnevmatike z minimalnim profilom 3 mm in da izberemo ustrezne zimske verige. Zakonodaja določa le, da moramo imeti na vozilu ustrezno velike zimske verige, ne določa pa tudi tega, kakšne naj bodo.

Zato so nam v ponudbi na voljo jeklene, plastične in celo tekstilne zimske verige. Zadnji dve kategoriji sta med vozniki priljubljeni zato, ker so enostavne za nameščanje, vožnja po cestah z malo snega pa je z njimi udobnejša. V ekstremnih zimskih razmerah pa nam najboljši oprijem zagotovo nudijo jeklene zimske verige, ki pa so zaradi tega manj primerne za milejše razmere na cestah.

Če se odločamo za jeklene verige, potem je njihova izbira odvisna tudi od avtomobila. Pri nekaterih modelih je uporaba verig omejena le na določene dimenzije pnevmatik. Zato moramo biti še posebej pozorni pri pnevmatikah velikega premera in nizkega preseka, kjer je bolje izbrati tanjše verige.

Man Putting Snow Tire Chains On Car

Kje ne potrebujemo zimskih pnevmatik oziroma verig v zimskem času?

Zimska oprema ni obvezna za celotno Slovenijo. Zimskih pnevmatik in verig ne potrebujemo v priobalnem območju (ceste med Kozino in Sečovljami). Tu se za zimsko opremo štejejo že 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm.

Dostopnost
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z našo Politiko piškotkov.
Nastavitve Sprejmi