PREGLEDI IN REGISTRACIJE

Menjava registrske tablice

Ob postopku registracije dobimo nove registrske tablice, ki jih je potrebno namestiti na sprednji in zadnji del vozila tako, da med vožnjo ne padejo z vozila. Ponovna namestitev tablic pa je potrebna tudi v primeru njihove izgube, kraje ali obrabe. In kaj je potrebno storiti v tem primeru?

Zamenjava registrskih tablic

Registrske tablice moramo zamenjati, ko so toliko obrabljene, da so neuporabne, ali pa je najmanj ena registrska tablica pogrešana ali uničena.

V tem primeru lahko lastniki vozil obrabljene oziroma uničene tablice vrnete na naši enoti tehničnih pregledov, mi pa vam bomo izdali nove registrske tablice in novo prometno dovoljenje. Prav tako pa je mogoče naročiti novo registrsko tablico z isto označbo.

Zamenjava registrskih tablic

Za zamenjavo registrskih tablic je potrebno:

  • predložiti obrabljene oz. uničene registrske tablice, v kolikor niso bile ukradene,
  • predložiti izjavo lastnika z natančnim opisom okoliščin, v katerih so bile registrske tablice izgubljene oz. ukradene,
  • predložiti prometno dovoljenje.

Fizična oseba mora poleg tega predložiti dokazilo o istovetnosti (veljavna listina opremljena s fotografijo osebe, ki jo je izdal državni organ).

V primeru zamenjave registrske tablice pravnih oseb lahko postopke opravi zastopnik podjetja, ki je vpisan v AJPES ali od njega pooblaščena oseba.

Ali veste koliko vas stane vaša registracija?

Izdelali smo preprost kalkulator vseh stroškov registracije, kjer si lahko okvirno ceno izračunate kar sami.

Montaža registrskih tablic

Registrske tablice namestimo na sprednjo in zadnjo stran vozila, kjer je za namestitev tablice posebej določeno mesto. Običajno je to prednji odbijač in zadnji odbijač ali vrata prtljažnika.

Montaža je zelo preprosta, če sledimo naslednjim korakom:

  1. Namestitev registrske tablice se začne z montažo okvirja za registrsko tablico. Okvir ima luknje, ki so namenjene vijakom za pritrditev okvirja. Z ustrezno velikimi vijaki in s pomočjo izvijača, okvir pritrdimo na odbijač. Če okvir nima lukenj, je potrebno luknje dodatno izvrtati.
  2. Ko je okvir močno pritrjen, se odstrani spodnji del okvirja oziroma letvica, kar omogoča lažjo namestitev tablice na okvir.
  3. Registrsko tablico vstavimo v okvir tako, da jo zataknemo pod zatiče na vrhu tablice, spodnji del pa le pritisnemo v okvir.
  4. Sedaj ponovno namestimo spodnji dela okvirja oziroma letvico. Ta se zatakne v okvir tako, da zaobjame registrsko tablico po celotni njeni dolžini in preprečuje, da bi padla iz okvirja.
Montaža registrskih tablic

Registrske tablice po lastni izbiri

Lastniki motornih vozil se lahko odločimo tudi za tablice po lastni izbiri. V tem primeru so registrske tablice vezane na lastnika vozila, za razliko od serijskih tablic, ki so vezane na vozilo.

Kakšne so omejitve pri tablicah po lastni izbiri?

Ko se odločamo za tablice po lastni izbiri, obstajajo določene omejitve. Izberemo lahko le takšno kombinacijo črk in številk, ki jo omogoča prostor na tablici. Običajno je to šest znakov, ki pa ne smejo biti takšni kot jih vsebujejo serijske tablice.

Označbe na registrskih tablicah morajo vsebovati vsaj eno črko in največ en pomišljaj, ki ne sme biti na začetku ali na koncu označbe. Prav tako ne smejo vsebovati kratic državnih organov, tujih predstavništev in mednarodnih organizacij. Označbe ne smejo biti vulgarne, žaljive in ne smejo vsebovati neprimernih izrazov.e na vozilu ugotovimo pomanjkljivosti ali morebitne napake, vas na to opozorimo, po zakonu pa imate 5 delovnih dni časa, da te nepravilnosti odpravite. Naša skrb je, da je vaše vozilo brezhibno in da ne predstavlja kakršnekoli nevarnosti v prometu.

Ko odpravite morebitne napake, vaše vozilo ponovno pregledamo in preverimo, ali so napake odpravljene.

Dostopnost
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z našo Politiko piškotkov.
Nastavitve Sprejmi