Kaj je AdBlue?
NASVETI

Kaj je AdBlue in zakaj ga potrebujemo?

Kljub temu, da je tekočina AdBlue novost za nekatere voznike, je njena menjava oziroma njeno dolivanje enostavno. A začnimo na začetku. Marsikdo si zastavlja vprašanja kaj je to AdBlue, kako deluje, kje ga lahko kupim in kako ga napolnim?

Za odgovore na ta in podobna vprašanja vam bomo skušali odgovoriti z osnovnimi informacijami.

Kaj je AdBlue?

AdBlue, ki ga slišimo omenjati v povezavi s sodobnimi dizelskimi motorji, je sicer zaščitno ime nemške zveze proizvajalcev vozil VDA, kjer gre za raztopino vode in sečnine. Takšna preprosta mešanica ali natančneje 32,5 % raztopina uree, je ključnega pomena, da lahko sodoben dizelski motor dandanes dosega izredno stroge okoljske standarde Euro 6.

Dejstvo je, da zmogljivejši motorji, posebno v večjih in težjih avtomobilih, ki zahtevajo zmogljiv dizelski motor, brez tega dodatka ne zmorejo dosegati zahtevnih norm vsebnosti izpušnih . To je predvsem zaradi nizkih vrednosti dušikovih oksidov (NOx), za katere velja, da so posebno škodljivi in celo rakotvorni.

Adblue Pokrovcki tanka

Zakaj je AdBlue pomemben?

Brez AdBlue-ja bi veliko novejših dizelskih avtomobilov, ki so trenutno naprodaj, proizvedlo preveč dušikovega oksida, kot ga dovoljujejo pravila Euro 6. Ta nestrupena tekočina, sestavljena večinoma iz vode in sečnine, se uporablja kot del selektivne katalitične redukcije.

Kdo vse potrebuje Adblue?

AdBlue potrebujejo dizelski motorji, ki so zaradi vse večje težnje po čim manjših izpustih emisij CO₂ že nekaj časa na slabem glasu. Z dodajanjem AdBlue dizel motorji proizvedejo bistveno manj dušikovega oksida in tako zagotovijo Euro 6 standarde.

Ali veste koliko vas stane vaša registracija?

Izdelali smo preprost kalkulator vseh stroškov registracije, kjer si lahko okvirno ceno izračunate kar sami.

Za koliko časa zadostuje poln rezervoar AdBlue?

Zadostnost dodatka AdBlue v vašem vozilu je odvisna velikost rezervoarja vašega avtomobila, vašega osebnega sloga vožnje in porabe goriva avtomobila. Proizvajalci avtomobilov ocenjujejo, da dizelski avtomobili porabijo od litra do litra in pol dodatka na 1000 prevoženih kilometrov.

Načeloma bi moral rezervoar in količina dodatka zdržati obdobje med dvema obiskoma servisa, to je približno 15.000 kilometrov, če pa je poraba tekočine večja, vas bo na količino AdBlueja opozoril informacijski sistem vozila.

Le ta bo na ekranu izpisal, koliko kilometrov boste lahko še prevozil s takšno porabo, glede na količino tekočine v rezervoarju. Tudi če tekočine zmanjka, bo motor še deloval a ponovnega zagona ne bo več dovolil.

Kako napolnimo vozilo s AdBlue tekočino?

AdBlue ponovno napolnite prek posebnih točilnih naprav ali prek nakupa 5 oziroma 10 litrskih posod z omenjenim dodatkom. Pred nakupom AdBlue preverite ali je na njegovi nalepki oznaka ISO-22241, kar pomeni, da je tekočina ustrezna in ne bo poškodovala sistema SCR v vašem avtomobilu. Izbira napačne vrste dodatka lahko tudi razveljavi garancijo vašega avtomobila.

Dodatek AdBlue lahko lastniki vozila nalijete sami, lahko pa vam to uredijo v mehanični delavnici ob rednem servisu. V kolikor se boste odločili za dolitje dodatka AdBlue na bencinskem servisu, so tam nameščene posebne točilne naprave, ki se nahajajo ob točilnih mestih za dizelsko gorivo za tovorna vozila.

NASVET: Če je točilna ročka prevelika in ne gre v odprtino za točenje, zaprosite zaposlene na bencinskem servisu za poseben magnetni nastavek, ki ga nataknete na ročko točilne naprave in tako omogočite točenje.

Kakšna je cena AdBlue dodatka?

Kakšna je cena AdBlue dodatka?

Cene AdBlue dodatka se razlikujejo med posameznimi prodajnimi mesti. V večini primerov boste na bencinskih črpalkah 5-litrsko plastenko kupili za približno 15 evrov medtem ko na spletu, je cena nekoliko nižja in se giblje okoli 12 evrov.

Dolivanje na črpalkah ali med servisom je veliko dražje, zato vam priporočamo, da avtomobil z dodatkom napolnite sami, kadarkoli lahko saj je samo polnjenje zelo enostavno. V veliki večini avtomobilov se dovodna cev nahaja pod pokrovom za dolivanje dizelskega goriva.

Kakšna je poraba AdBlue pri vozilu?

Tako, kot gorivo, je potrebno tudi AdBlue dolivati. Njegova poraba znaša približno 5 % porabe goriva, kar je 1 do 1,5 litra na 1000 prevoženih kilometrov. Seveda pa je vse odvisno od načina vožnje in obremenitve motorja. In ko sistem zazna pomanjkanje, to najprej dovolj hitro sporoči vozniku preko informacijskega sistema.

Kakšna je poraba AdBlue pri vozilu?

Pogosta vprašanja

Kaj se zgodi, če nam v vozilu AdBlue-ja zmanjka?

Če ima vaše vozilo AdBlue, to je dizel, ki je v skladu z zakonodajo Euro 6, in izpraznite rezervoar, se motor ne bo več zagnal. Na srečo imajo skoraj vsi avtomobili, ki dodatek potrebujejo, zaslon ali opozorilno luč, ki bo dala vedeti, koliko je dodatka AdBlue še ostalo in kdaj ga morate dotočiti.

Kaj pomeni ISO-22241 oznaka?

Oznaka ISO-22241 se nahaja na embalaži dodatka AdBlue in pomeni, da je tekočina ustrezna in ne bo poškodovala sistema SCR v vašem avtomobilu. Izbira napačne vrste dodatka lahko tudi razveljavi garancijo vašega avtomobila.
Dostopnost
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z našo Politiko piškotkov.
Nastavitve Sprejmi