Dan sajenja medovitih dreves 2024 Avto Krka
NOVICE

Avto Krka in Zveza Rotary klubov Slovenije posadili 225 medovitih rastlin

Akcija sajenja medovitih dreves je USPELA

Zveza Rotary klubov Slovenije in Avto Krka posadili 225 medovitih rastlin

Veseli nas, da vam lahko sporočimo uspeh naše skupne akcije v sodelovanju Zveze Rotary klubov Slovenije in podjetja Avto Krka. Dan sajenja medovitih rastlin, ki ga je v soboto, 23. 3. 2024 organizirala Čebelarska zveza Slovenije, je bil priložnost, da se združimo v prizadevanjih za ohranjanje okolja in spodbujanje biodiverzitete.

Naše partnerstvo v projektu sega vse od začetka, zato smo bili letos še posebej odločeni, da s svojimi dejanji naredimo razliko. Namenili smo se območjem, ki so jih prizadele lanske katastrofalne poplave, in zasadili 225 medovitih rastlin. Skupaj z rotarijci slovenskih rotary klubov in zaposlenimi podjetja Avto Krka smo se zbrali na lokacijah – v Vuzenici, Škofji Loki, Prevaljah, Menini in na Ptuju.

Strokovnjaki so nam priporočili izbor dreves, ki smo jih zasadili, in sicer 32 kostanjev, 58 javorjev, 43 češenj, 47 lip, 11 čebeljih dreves ter 34 jablan. Veseli smo, da so bili vtisi iz terena pozitivni in navdihujoči, kar nas še bolj motivira za nadaljnja prizadevanja.

V Vuzenici so člani Rotary kluba Maribor-Park, Rotaract Maribor in Rotary klub Buena Vista iz Virginije ZDA skupaj z zaposlenimi iz Avto Krke in občani posadili drevesa. Nadaljnji koraki vključujejo zaščito dreves in obeležje te pomembne vseslovenske rotarijske akcije.

V Škofji Loki je bilo dopoldne prijetno in koristno. Dogodka so se udeležili predstavniki Avto Krka, člani Rotary kluba Škofja Loka, župan občine in strokovna sodelavka ter dva zaposlena v podjetju Želva d.o.o.

Ob dnevu sajenja medovitih rastlin so Rotary klub Slovenj Gradec, Avto Krka, Čebelarsko društvo Prevalje in Sadjarsko društvo Mežiške doline posadili jablane in češnjo v Učnem čebelarskem centru na Prevaljah. V prihodnjih tednih bomo na Koroškem zasadili več kot 50 sadnih in medovitih dreves.

Veselje in predanost k okolju je združilo Zvezo Rotary klubov Slovenije in podjetje Avto Krka v projektu, ki se je začel 2022. Skupaj smo se zavezali k trajnostnemu razvoju in ohranjanju narave.

V prvem letu našega sodelovanja smo posadili 660 jablan, naslednje leto enako število metuljnikov, pri čemer smo posebno pozornost namenili divjim opraševalcem. Kot del naše pobude smo pripravili tudi predavanje o pomenu opraševalcev za učence, učitelje in mentorje 30-ih osnovnih šol. S svojimi donacijami smo šolam podarili hotele za žuželke, medovite grme in steklenice GlassyClassy, s čimer želimo spodbuditi ozaveščanje in skrb za naravo že v mladih generacijah.

Zveza Rotary klubov Slovenije in Avto Krka se zavedata pomena prispevka k ohranjanju okolja in ohranjanju vitalnosti opraševalcev. Ob tem smo srečni, da imamo priložnost opraviti družbeno koristno delo, ki bogati našo skupnost.

Iskrena zahvala vsem, ki so se nam pridružili na sajenju, in vabilo, da se nam pridružijo tudi prihodnje leto.

Zahvaljujemo se vam za vašo podporo.

 

Lep pozdrav.
Zveza Rotary klubov Slovenije in Avto Krka

 

Kontakt:
Avto Krka, Marina Pezelj Starčević 051 632 232
Zveza Rotary klubov Slovenije, Sonja Pajk 041 919 303

Dostopnost