Dan sajenja medovitih rastlin
NOVICE

Avto Krka in Rotary zveza Slovenije že tretje leto skupaj v projektu Dan sajenja medovitih rastlin

Pridružite se nam na Dnevu sajenja medovitih rastlin

Spoštovani.

Z veseljem sporočamo, da se bliža Dan sajenja medovitih rastlin. Zveza Rotary klubov Slovenije in podjetje Avto Krka sodelujemo v projektu že tretje leto zapored.

V preteklih treh letih smo skupaj posadili več kot 600 sadik jablan, enako število medovitega grmovja metuljnikov, podarili hiške za žuželke osnovnim šolam in izvedli izobraževanja o pomenu divjih opraševalcev. Letošnji projekt ima še dodatno težo, saj se bomo osredotočili na območja, ki so bila prizadeta v lanskih poplavah. S sajenjem rastlin na teh področjih vračamo naravi in prispevamo k okrevanju skupnosti na prizadetih območjih.

Vse te dejavnosti odražajo globoko vrednoto solidarnosti in podpore, ki je jedro gibanja Rotary in podjetja Avto Krka. Sajenje medovitih rastlin ne predstavlja zgolj estetskega doprinosa našemu okolju, temveč ima ključno vlogo v podpori čebel in drugih opraševalcev, ki so temelj našega ekosistema in kmetijstva.

Čebele in opraševalci so odgovorni za opraševanje več kot tretjine svetovnih prehranskih rastlin, kar neposredno vpliva na našo prehransko varnost in biotsko raznovrstnost. Z zasaditvijo medovitih rastlin prispevamo k ohranjanju in povečanju populacije čebel, kar je še posebej pomembno v času, ko se soočamo s hitrim upadanjem njihovega števila zaradi različnih dejavnikov, vključno s spremembami v okolju, uporabo pesticidov in boleznimi.

Naša prizadevanja za sajenje medovitih rastlin tako pomenijo konkretne korake k izboljšanju pogojev za čebele in druge opraševalce, hkrati pa krepijo našo zavezanost trajnostnemu razvoju in ohranjanju narave za prihodnje generacije.

Letos bomo sadili na območjih Celja, Škofje Loke, Koroške, Vuzenice in Ptuja z izborom medovitih dreves, kot so lipa, kostanj, javor, češnja in evodija oz. čebelje drevo.
“Dan sajenja medovitih rastlin” bo potekal v soboto, 23. marca 2024. Ta dan predstavlja priložnost, da skupaj pokažemo, kako lahko male akcije prinesejo velike spremembe.
Spoštovanje narave in vračanje tistega, kar nam daje, sta ključna za trajnostni razvoj in blaginjo prihodnjih generacij.

Vabimo lokalne prebivalce, predstavnike lokalnih skupnosti, medije in vse, ki bi se nam želeli pridružiti, da to tudi storijo. V soboto bomo sadili na lokacijah:
– Škofja Loka: ob 10. uri za Gimnazijo, Podlubnik 1b
– Vuzenica: ob 10. uri vrtec in ob parkirišču vrtca Mladinska ulica 3
– Vuzenica: ob 10. uri Devica Marija na Kamnu na Sv. Vidu, občina Vuzenica
– Prevalje: ob 10. uri Na Fari 44, Prevalje
– Dravograd: ob 10. uri Trg 4. Julija 64, Dravograd
– Črna na Koroškem: ob 10. uri center Črne
– Ptuj: ob 10. uri Društvo Sožitje, Rajšpova ulica
– Ptuj: ob 10. uri Dom upokojencev Ptuj, enota Žabjak, Žabjak 1c
– Celje: ob 14.uri Avto Kamp Menina, Rečica ob Savinji,
– Žalec: ob 15. uri Gasilski dom PGD Žalec

Lepo vabljeni.

Z lepimi pozdravi,
Avto Krka in Zveza Rotary klubov Slovenije

Kontakt:
Avto Krka, Marina Pezelj Starčević 051 632 232
Zveza Rotary klubov Slovenije, Sonja Pajk 041 919 303

Dostopnost
Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "Sprejmi" se strinjate z našo Politiko piškotkov.
Nastavitve Sprejmi